28 sep. 2012

Boom-tur

Jag har haft tur, verklig tur. Var ute för fiske i Onsdags. På en plats nära jobbet. Fiskade av kullerstensområdet och hade ett par dragningar. Ville dock prova en annan plats, för det hade regnat mycket så då kan vattnet vid stranden jag var på väg till bli grumlig och också väldigt het. Sagt och gjort, jag klättrade dit och stod på en relativt flat klippa jag visste var lite hal i anslutning till stranden, jag har dessutom alltid filt och jag är alltid vaksam.

Hade precis lagt ut ett kast när jag skulle gå ut på stranden. Tog ett steg och swish. Benen försvann under mig och jag föll baklänges. Jag slog bakhuvudet med full kraft i klippan. PANG. Kände med en gång att det var en ordentlig smäll. Vände min om på alla fyra och kände och såg hur det rann en ljust rostfärgad vätska ur näsan. (Detta befarade man var likvorré, en vätska som man har runt hjärnan).

Jag fortsatte fiska i några minuter, men det fortsatte rinna ur näsan. Egentligen visste jag att det var allvarligt, men lyckades inte få in det helt. Men, jag gjorde slag i saken och ringde till min far och berättade vad som hänt och var jag var ifall jag inte kunde ta mig till bilen. Under klättringen tillbaka så ringde jag sjukvårdsupplysningen, tack Albin för support. 1177 bad mig per omgående ringa 112, och sen var cirkusen igång.

Ambulansen kom och hämtade mig en kvart senare och idag när jag skriver har jag inga allvarliga men av olyckan, MEN, det hade kunnat gå så mycket värre. Det tog en sekund, inte mer, en sekund från att jag stod och fiskade tills att jag hade fått ett kraftigt slag i bakhuvudet, som kunde gjort mig mycket illa. Jag har dessutom en midjeväska som jag brukar ha en extra rulle i. Hade den legat i hade jag landat på den och kunnat orsaka stor skada på ryggraden.



Efter en natt på sjukhus och en röntgen av skallen och övre delen av torson, så mår jag förhållandevis bra. Plåtarna visade ingen fraktur, för det befarades att jag hade just det, en skallbasfraktur.

Jag har varit och inhandlat en hjälm, för jag anser att det vore dumt att i fortsättningen springa på klipporna utan den. Det kan visa sig vara en billig försäkring och jag känner mig tryggare med den. Jag tycker du som läser också ska använda en. Det är en vettig investering.


Jag mår i dagsläget bra, men kommer i framtiden vara mycket mer vaksam. 
Håll till godo!

23 sep. 2012

Askim

Då var det dags igen. Hade fiskat hela gårdagen med en liten fisk som till slut högg. På en wolly bugger. Klockan var då ca 19.30. Så det var mörkt, kallt och blåsigt. Jag hade ju dessutom stått i många timmar utan resultat, så jag var allt annat än nöjd. Men en fisk är en fisk.

Jag hade under dagen sett flera fiskar hoppa så jag visste att de var där, men de var inte intresserade av vad jag hade längst ut på tafsen. Och jag provade ALLT. En fisk jag såg över ytan var en 2kg++ fisk. Men jag nådde inte med första kastet och då var det kört.

Idag vände fisket något. Jag fiskade på dagen med en fisk runt 40 som resultat innan jag tog en paus. Under mitt avbrott åkte jag för att hämta Albin. Eller minken som han heter i andra namn. Vi tog oss ut till Askim igen för lite eftermiddag och kvällsfiske. Ingen av oss imponerade direkt med resultatet. Vi hade helt enkelt ett trögt fiske. Som man så ofta har på frånlandsvind. Eller iallafall jag har det. Och bevisligen fler än mig.

Vi tog oss dock till den lilla plats jag fångat min fisk på tidigare på dagen. Det tog inte många minuter innan det small till hos Albin. Jag stod på avstånd och hörde att fisken var bra när den slog och rev i ytan. Det är väldigt kul att vara nära. Det som är än mer intressant är att fisken tog på så väldigt grunt vatten. Däremot så var det just där vi var lite mer grumligt än på andra ställen. Det gjorde absolut sitt.

Fisken mätte runt 51-53cm och var i riktigt fin kondition. Den återfick sin frihet och dagens nolla för Albin var spräckt.

På väg bort efter fotosessionen var det dag för mig att få en liten fisk. Det var en grann historia på ca 40. Nästkommande fisk jag fick mätte ungefär samma. De är vackra nu. Full lekdräkt och många fina prickar. Något som är härligt med havsöring. Dess individualitet.

Jag filmade en drill som kommer upp någon dag. Under tiden får ni nöja er med bilder på Albins fina fisk.

Håll till godo!




16 sep. 2012

Bomturer och till slut en bra fisk

Jag har haft lite halvtrögt fiske i Göteborg på senate. Däremot så hade jag bra fiske i norra bohuslän i veckan. 9 fångade öringar, men ingen på måttet.

Igår begav jag och Albin oss ut till Björkö för lite läsidefiske. Det har ju blåst relativt ihållande sen i Maj nu känns det som så jag är inte jättepigg på att ta mig ut på vindkanter och fiska. Platsen på Björkö ligger relativt skyddad men inte helt och hållet. När vinden pressar på ordentligt så är det kraftiga kastvindar på platsen. Man får vara lite vaksam när man kastar så flugan inte tar en ny riktning och fastnar på en själv. Det kändes som att vattenståndet, 60cm +, skulle ge oss en lite större möjlighet på fisk. Men efter två timmars nötande och kämpande med en liten öring för Albin, så gav vi upp.

Idag när jag då vaknade kände jag att jag ville på det igen. Så jag tog mig ut till Ängholmen. Hade bedrövligt fiske, utan några känningar eller utan att se något. Så jag valde att avsluta. Packade ihop mig och gick till bilen. Det blåste västliga vindar upp emot 15m/s så jag behövde lä. Vinden vred på S/V och jag stack vidare till Lindalen. Back to basics igen.

Jag fiskade och bytte flugor i parti och minut. Det var 100% på huggtabell och grumligt vatten. Men ingen fisk ville ta. Till slut slänger jag på en av mina beige räkor. Apetrollet som jag kallar den. Just denna varianten har lite större ögon, och den kan leverera. Ställde mig och fiskade av platsen med den stora räkan, och efter kanske 10 kast, så ska jag precis lyfta flugan ur vattnet då en fullständigt enorm öring dyker upp ifrån ingenstans. Den är STOR. Det är nog den största öring jag någonsin sett. Tyvärr så hinner jag få upp flugan ur vattnet och till råga på det så ser fisken mig och vänder tvärt. Jag blev alldeles skakig och fick fiskefrossa direkt.

Till saken hör också att jag filmat det hela. Tyvärr så får man inte se hela fisken, eller ens en liten del av den. Men man får se virveln och man kan se att det är en fin fisk som vänder. Jag lägger nog upp filmen lite senare idag eller i veckan. Har jag dessutom ork så kommer jag ta mig ner för lite kvällsfiske.

Håll till godo!

Apetrollet. Bindbeskrivning kommer

11 sep. 2012

Kvällsfiske med Mikael

Efter förrgårdagens lite bättre fiske var det dags igen. Jag tog mig ut till Ängholmen för lite fiske och fin solnedgång igår. Jag har märkt att det vissa dagar blir svårt att fokusera helt på fiske när vädret har ett vackert skådespel. Solnedgången var vacker och vädret perfekt. Dessvärre blev det bara en liten 35a för mig. Men jag är nöjd ändå.

Runt 18.30 kom Mikael ner till platsen. Han har minst sagt blivit effektiv i sitt fiske. På de två senaste huggen har han fått två fiskar över 50cm. Det är bra jobbat. Igår fick han ett av de huggen. Han ställde sig vid en strömkant vid ett lite djupare parti på platsen, och visst fanns det fisk där.

Jag hör ett rop, "japp". Jag hör hur fisken slår i ytan. Det låter som att den är bra. Han drillar medan jag vevar in för att hjälpa honom landa. Resultatet duger mer än väl. En grann fisk på 52cm och 1,5kg.

Håll till godo!


Lite solnedgång när den är som vackrast.

10 sep. 2012

Dåligt fiske som till slut vände

Mitt fiske har varit allt annat än bra på senaste. Få fiskar landade och en självkänsla som inte varit på topp. I förrgår åkte jag och Albin till en plats som både MIkael och Agne varit med på den senaste tiden. Man kan säga att jag blev fullständigt överkörd. Albin landade runt 12 och jag fick en. Det säger en hel del. Vi fiskade på samma plats men med olika metoder. Även om jag försökte variera mitt fiske. Men det hjälpte helt enkelt inte. Det blev bara en den dagen.

Igår gjorde jag ett nytt försök på att komma igång. Började med att åka hela vägen till Särö för att ångra val av plats och åkte hem igen. Drog mig ut till Ängholmen och började fiska. Inte en dragning. Det mest intressanta under just det passet var två personer som badade.

Packade ihop mig och drog till Lindalen. En plats som jag fångat många öringar på, så jag tänkte nog att det skulle bli back to basics. Men, efter en och en halv timmas fiskande gav det NOLL. Då var jag rejält trött och less. Ringde Rosander och bad om kaffe och även lite råd. För det var verkligen tungt. Om man fiskat som jag gjort under en längre period och det levererat hela tiden är det svårt att vänja sig av.

Efter kaffet och godis var det dags att dra hemåt, eller ut och fiska. Jag valde att fiska. Åkte tillbaka till Ängholmen och började fiska av platsen. Tyckte mig känna lite smådrag i flugan, men var osäker. Efter ca 1h, vid kl 18, lägger jag ut ett kast. Pang, en fin fisk mellan 30/40 sitter på. Alldeles blank och väldigt vacker. Jag höll tummarna. Nu blir det kul. Startade kameran och lade ut ett kast. Efter ett par hemtagningar så drar det till i linan. Jag är osäker om det är fisk och fortsätter att dra hem. Då hugger den till på allvar. Det är en fin fisk som jag snart har landat. Allt finns med på filmen som följer. Kvällen gav inte mer än så, men jag är nöjd att jag iaf fick lite fisk till slut.

Håll till godo.

23 juni 2012

3054g

Har inte haft någon större lust för fisket på ett tag då jag har haft andra saker som har stört och fått mig lite ur balans. Men till slut infann sig suget igen. Det hela började egentligen med att Mikael drog en riktigt fin havsöring på en plats vi har norr om Göteborg. Det är en plats som jag vet håller stor fisk och kan vara helt magisk. Mikaels havsöring var 58cm lång och vägde runt 2.7-2,8 kg. En riktigt fet fisk. Den var han väl värd och han börjar bli effektiv och duktig. Han tog en till på midsommardagen på 60cm som vägde 2.8 också.

Jag hade iallafall bestämt mig för lite fiske i Torsdags. Riggade spöet och på med myggspray. Vinden låg mot mig när jag kom fram till platsen. Jag tyckte mig kunna se lite fisk i vattnet och upptäckte till min förtjusning att stora spiggstim var inne i viken. Jag satte på en räkimmitation (kan nog efterlikna spigg om man ser som en fisk) som jag har och började fiska av platsen. Mer eller mindre omgående hade jag mitt första följe. Det var en fin fisk som senare skull ta flugan. Jag tog hem i olika takt och efter några kast så satt den. Den gav mig en fin fight och jag lyckades till slut landa den. Det var en fisk på ca 1.7-1.8kg och jag trodde bestämt att det skulle vara den största för dagen. Men jag förtog mig. Jag fick ett par till lite mindre fiskar på platsen, för fisket var verkligen speciellt. Jag hade många följen och många hugg och mycket fisk på kroken. Det var riktigt bra helt enkelt.

Jag tänkte att jag skulle vila platsen och komma tillbaka efter en liten stund. Så jag tog en liten promenad och fiskade en annan plats. Det gav inget mer än ett följe. Så jag gick tillbaka till första platsen. Jag talade med en vän samtidigt som jag fiskade. Så säger jag till min samtalspartner något i stil med; ”nu är jag på platsen som jag tror att jag kommer få min drömfisk på i år”. Så lägger jag ut två kast och på det andra sitter en fullständigt enorm fisk. Jag gör allt rätt. Ser när den tar flugan och vänder, då drar jag tillbaka linan med vänsterhanden och den är fast. Lyfter spötoppen, samtidigt som fisken gör en vansinnig rusning. Samtidigt har jag min vän i luren och han får följa med på en helt magisk drill. Fisken drar ut nästan hela fluglinan två gånger och den gör också ett helt underbart hopp på nästan en meter. När den då visar hela kroppen inser jag att det är den största fisk jag någonsin haft på fluga. Drillen varar kanske i 4-5 minuter och jag gör processen kort. Hela kroppen skakar och jag är helt slut av adrenalinkicken jag just haft. Jag landar fisken i hoven och den går knappt i. Stjärten sticker ut ur hoven, men den är i och jag kan ta ett tag runt spolen genom håvnätet. Fisken väger 3054g på pricken. Jag vägde på konsum i Göteborg för att vara på den säkra sidan. Det är mitt PB. Tidigare i år hade jag ett annat PB. Nu, 3054g.

Håll till godo:





Jag är väldigt tacksam för denna fisken. Det är så himla speciellt att få en så stor fisk. Jag tror inte att jag kommer spräcka detta rekordet, även om det hade varit trevligt. Nu ser jag fram emot en fin kväll och nya fiskar. Jag är lycklig. Detta är sann glädje.

28 maj 2012

Head and tail

Var häromdagen på en av mina favoritplatser och fiskade på en huggperiod. Jag tror på huggperioder och har en app som jag använder flitigt. Perioden skulle starta vid 22 och vara i ca 2 timmar, så jag passade på och få mig ett kvällspass. Kom ner till vattnet runt 21 och det var väldigt lite aktivitet. Såg någon enstaka vak och kände väl att det kanske skulle kunna bli svårt idag. Jag såg däremot en hel del små stim med gråsej som vandrade fram och tillbaka i tången. Det känns också som att fisken där jag var är mer präglad av att äta fisk än något annat. Maginnehållet på mina senaste bra fiskar har varit sill och annan småfisk.

Hursomhelst, så hade jag riggat min utrustning och hade på en liten guldskalle, som jag haft så bra fiske med på senaste månaden. 90% av all fisk jag fångat har jag gjort med små flugor med guldskalle. Idag hade jag samma strategi, som inte fungerade såklart.

När klockan närmade sig 22 hade det börjat vaka lite fram och tillbaka över viken där jag var, och även på min udde. När jag stod på udden såg jag en stor fisk som gjorde ett head and tail vak. Jag försökte febrilt nå den, men lyckades aldrig riktigt komma fram. Fisken visade sig en knapp kvart senare igen, med samma lugna vak. Den gjorde så kanske 5 gånger, innan jag till slut knäckte koden. I min ask låg en Wooly bugger löst, och jag såg det som ett tecken. På med flugan och ett långt kast. Första kastet tog en liten torsk, andra en liten öring. På tredje kastet, efter att jag sett den stora fisken vaka igen, så small det. Den stora tog. Den gav mig en bra fight, och efter en stund så hade den kapitulerat. Det var en grann öring på ca 55 och runt 2 kilo som hade tagit min fluga.

Den fick åka med hem som matfisk. Ikväll blir det nog ett pass till.

Håll till godo.


Tills nästa gång!

Adios

14 maj 2012

Bra och dåligt fiske

I Lördags, togs beslutet av Agne, Albin och mig att åka norröver tillsammans. Jag hade haft bra fiske där innan och ville gärna visa lite platser som jag tycker om. I med drivmedel i blå blixten, och ut på stora vägen. Det var ganska grått och blåsigt när vi lämnade Göteborg, fast ju längre norrut vi kom, desto finare blev det. Jag hade dock hoppats på att det skulle vara lite grått, men det gjorde inte så mycket när vi väl kom fram. Faktum var att solens strålar gav den nödvändiga värme som iaf jag behövde den dagen. Vinden var inte särskilt varm och det kändes framförallt av när det blev kväll.

Vi kom fram till den första platsen, som jag vet håller stor fisk på våren (april), men även under Maj. Det är en liten fiskeplats, med få riktiga hotspots. Man lär sig platsen ganska snabbt och den brukar som regel leverera fisk. Det vackra med platsen är ändå dess djupkant. Har man en flytring, kan man med fördel fiska av ett ganska svårfiskat ställe relativt enkelt. Det är inte helt ovanligt med en ganska stark ström och mycket aktivitet på fisken. Är man där runt midsommar, så kan man stöta på en fin masksvärmning och fiska efter stora fiskar. Då platsen har denna fina djupkant, erbjuds också lite annat fiske. Det är inte helt sällan man får torsk just här. Vilket i första hand ofta är en besvikelse, men när man fångat ett antal olika arter på samma dag, är det faktiskt ganska trivsamt.

Fiskelyckan för platsen lät sig inte hållas. Redan efter tredje kastet så satt en fin 35cm öring. Jag fiskade mot ett litet rev som ligger fint i strömkanten. En halvtimma senare satt nästa. Ungefär samma storlek. Mikael hade också valt att fiska där, så nu var vi en hel liga. Han hade tappat en fisk tidigare men inte lyckats landa något. När vi senare satt i bilen på väg till nästa ställe, konstaterade vi att Agne landat en och Albin haft ett följe.

Nästa plats är också fin. På den platsen, för exakt 3 år sedan, landade Agne en fin 1.9kg's öring, så jag är säker på att hans sinne var fokuserat på just den dagen. Vi gick upp till ett litet rev med lite olika stenar som kan hålla lite fisk. Jag tyckte att de två skulle fiska av den platsen, medan jag själv gick in i en av vikarna för att ta mig till nästa udde. Jag kunde på avstånd höra hur Agne såg fisk, och jag tror att han landade ett par stycken där. På samma plats kom också nr 1 och 2 för Albin. Nu var alla på tavlan. Det kändes skönt. Däremot var det kanske inte någon direkt storlek på någon av fiskarna vi tog upp. Innan vi skulle dra vidare till den sista platsen för dagen lyckades jag landa två fiskar. Jag hade också tur att få med den ena på bild, när den valde att hoppa.


Den sista platsen för dagen är en i sitt slag. Det är som Albin sa, storslaget. Det är en av mina absolut favoritplatser på jorden. Här finns det fisk. Man kan nästa känna det på smaken i luften. Det är en lång kullerstensstrand, med en fin sandstrand längst in som ligger mot väster. Här finns också lite olika rev, stora stenar och djupkanter att fiska av. Platsen är unik minst sagt.


Från denna platsen kommer en hel del solida rapporter varje år om öring på runt 3 kg. Här kommer jag lägga en hel del tid i år. Speciellt under staggfisket. Här får man också makrill. Som en vacker solig dag, tillsammans med en god pilsner, rökt, inte går av för hackor. Fisket var Ok denna kväll. Agne och jag landade lite fiskar var. Albin var sysselsatt med foto och även lite bergsklättring. 1 timma senare satt vi alla ganska trötta i bilen på väg tillbaka till verkligheten.

Det dåliga fisket som nämns i rubriken stod jag för idag. Jag hade ett hugg och en öring på i 1 minut. Det var allt som hände på hela kvällen. Kallt, blåsigt och blött. Det är då man längtar till sommaren. Då har man iaf värmen.


Snart är myggen här.

På återseende.

10 maj 2012

Gråväder, hård vind och många fiskar

När jag vaknade i morse, hade jag sovit dåligt med feber hela natten och var inte den piggaste av själar på jorden. Dagen innan norr om Göteborg hade bjudit på ett fantastiskt bra fiske med många öringar över måttet, så det kändes inte alls bra att inte riktigt få ha kvar känslan i kroppen från Onsdagen. Totalt landade jag 16 öringar där medelmåttet hamnade på runt 35. Jag hade flera fiskar över mått och var mer än nöjd med mina prestationer. Jag fiskade totalt av 3 olika platser som jag vet kan hålla stor fisk. Brände ett par fina med. Men, hatten av och nästa gång så sitter det en finfin igen.

Så, åter till dagen som löpte förbi utan något speciellt sug efter gårdagens bravader. Men, vid 18, bestämde jag mig för att göra ett försök i busvädret. Det finns en fin plats i närheten av min bostad som jag besöker mellan varven, speciellt när det är hård sydlig vind. Platsen är skyddad men ligger ändå så bra till att om det blåser ordentligt, så snurrar vinden in i viken där jag fiskar. Det skapar en fin vindkant vid en av uddarna och helt plötsligt är det skarpt läge. Hann mer eller mindre bara ta mig ut till en sten då första fisken tog flugan. Fisken tog ca 20 meter ut och det var knappt att jag kunde kroka den. Den gjorde en rusning mot en av stenarna ute i viken och vände tvärt. Det var en bra fisk. Det kändes som att den häll måttet. Tyvärr fick jag inte se så mycket mer av fisken. Den visade sig inte riktigt innan den valde att släppa. Men, att det var fisk där gav mig en indikation på resterande timmar vid platsen.

Jag fiskade av två andra stenar i viken och snart var klockan 22.00. Jag lyckades också kroka min första näbbgädda för säsongen och det säger en hel del om fisket en tid framöver. Mindre dagar och mer morgnar/kvällar. Det känns också som att nattfisket snart kan komma att ge resultat. Det blir nog ett test lite längre fram för att se om det kan bära frukt. Jag har en lite idé om var jag ska lägga fisket den natten.

Totalt lyckades jag landa 10 öringar idag, där 3 höll måttet och en näbbgädda. Eftersom näbbgädda även kallas minuspoäng, så kan vi säga att jag landade 9 öringar. En tjock vacker blank fisk på 46, och två på 45-46. Resten av fiskarna var i bra kondition, men en storlek för små.

På de senaste veckorna har jag enbart fiskat med märlor eller guldskallar. Det är väldigt basala flugor som tar ca 7minuter att binda. Idag fiskade jag uteslutande med en guldskalle. Samtliga fiskar, även de jag bommade tog på flugan. Enkelt, och smidigt, tycker iaf jag.

Tills nästa gång.

Adios




29 apr. 2012

Ny fin fisk

Efter ett efterlängtat uppehåll på fisket.. Eller ja, uppehåll och uppehåll.. Vi börjar om.

Efter mindre fiske de senaste dagarna efter min fina fisk på 2.5kg, så bestämde jag mig för att göra ett försök idag. Hade tidigare haft korrespondens med Mikael för ett eventuellt fiske på kvällen. Han skulle med sin kusin Jonas till en plats i Göteborg. Det resulterade att vi möttes upp. Jag hade spanat sjökortet för platsen som sig bör innan avfärd och sett ett fint litet sund som jag tyckte såg intressant ut. Även Mikael hade påpekat detta innan, men han hade inte provat platsen själv.

Innan jag tog mig dit så ville jag prova ett annat litet sund som jag vet håller fisk mellan varven då jag fiskat där flera gånger tidigare. När jag kom ut till sundet insåg jag hur lågt vattnet var. Det kändes som att det var närmare en halv meter under normalt, frånlandsvind och fint väder. Så jag hade svårt att övertyga mig själv om förutsättningarna. Men men, ingen tid att spilla. Jag fiskade av platsen och förstod att det inte stod någon fisk där just då. Jag tänkte att jag skulle prova igen när mörkret gjort sitt inbrott.

Gick vidare ut till nästa sund, den plats som jag spanat in. Ställde mig så högt upp som möjligt på berget för att försöka få en överblick av botten osv. Det såg onekligen hett ut. Men, fullkomligt strömlöst. Kände vinden snurra runt udden jag stod på och tänkte att här skulle nog vara fint om vinden låg rakt på och om det var lite tryck i vattnet. Jag kikade då över en liten bergsknalle och såg en finfin ingång till sundet med en liten bank som låg som en spets ut i vattnet.

Med en gång tänkte jag; det är inte helt olikt förra platsen jag fick fin fisk på. Tänk om... Jag tog mig ner till närområdet av spetsen och spanade lite. Såg ett litet vak en bit ut men hade svårt att avgöra om det var någon stor fisk. Jag tänkte jag skulle vila platsen med en gång, så jag ställde mig kanske 5 meter där ifrån och kastade ett par loja kast. Plötsligt ser jag i ögonvrån att det vakar tätt till vänster om banken. Går försiktigt mot den med halva linan i luften och lägger ett kast. Två drag senare så smäller det till. Det är en fin fisk som tagit flugan. Den gör ett antal rusningar och visar sig flera gånger. Jag sätter mig till slut på knä och lyckas landa den i håven. Fisken väger 1.5kg och är 52.5cm. Den har sill i magen och är alldeles spegelblank. Jag bockar och bugar allra ödmjukast för både fight och för en fin matfisk.





Både Jonas och Mikael hade fisk idag. Mikael såg fel på längden på sitt spö och satte tillbaka en 47cm. Jag vet dock inte om den var i bra kondition, men av bilderna att döma så var det en bra fisk.

Tack för en trevlig kväll.

Tills nästa gång.

25 apr. 2012

Rekorderlig fisk

Hej igen,

Nu är det ett bra tag sen jag skrev något. Mest för att jag inte känt att jag haft tid och framförallt lust. Men, idag tändes hoppet igen. Jag satt och vred mig i soffan samtidigt som jag tänkte på huruvida jag skulle dra ut och fiska eller inte. Jag har haft ett fantastiskt bra fiske sen premiären, med många fina fiskar och en del bra tappade, som sig bör. Häromdagen befann jag mig norr om Göteborg och instinkten sa till mig att söka mig längre ut på uddarna. Det resulterade i bättre fisk.

Idag var känslan densamma, att ta mig längre ut på uddarna och fiska av ståndplatser som jag vet håller fisk mellan varven. Men vädret har minst sagt varit lynnigt de senaste dagarna. Idag var inget undantag, men det skulle mojna under kvällen och även vrida lite. Jag tog i alla fall ett beslut och drog iväg. Under resan till fiskeplatsen kom små skurar och jag såg framför mig en yta på havet med små brytningar av dropparna och en del vak. det blev inte riktigt så.

På med kläderna som legat i bilen och väntat. En av tröjorna luktade jordgubbe och det visade sig att den legat på doftgranen. Det är ett av de starka minnen jag har från kvällen.

Fiskade av lite olika platser och hade lite små hugg, men inget som ville fastna. Strömmen var dessutom svag och jag hade på känn att det inte skulle bli någon succé denna kväll. Men jag ville ändå fiska av ett grundområde som jag vet kan vara hett när vinden lyckas vrida in där jag stod. På med en liten märla och området var snart avfiskat med en liten bergstorsk, en 40cm öring och en bleka som resultat. Eftersom det hade mojnat mycket under den sista halvtimmen och ståndplatsen jag fiskat på levererat fisk, begav jag mig längre in för att avsluta kvällen på en liten grundbank. Märkte att jag hade en knut på tafsen och hade en lurig känsla i kroppen. Ska jag knyta upp den? Om jag inte gör det så kommer jag säkert få en fin fisk som rycker av den, eller? Nej, det kommer inte hända, jag kommer inte få en sån fin fisk.. Vad är oddsen. Äh, strunt samma, jag låter den vara kvar. Det går nog ändå.

Tre minuter senare, efter ett möte med en salamander, så ser jag ett litet vak. Hade precis bara hunnit börja dra ut lina från rullen. Jag smyger mig 3 meter längre fram emot vaket, och lägger ut ett kast som jag förvånar mig själv med. Bara en halv meter från vaket. Drar tre små korta drag och PANG. Jag gör mothugget och sen försvinner linan formligen ur min hand. Den här fisken är stark. Riktigt stark. Och den är tung. Jag inser inte hur stor den är förrän den plogar upp i ytan och visar sitt huvud. Jag kan fortfarande inte riktigt förstå hur stor den är, och det tar nästan 10 minuter att landa den. Den här gången ska jag inte bränna den, som jag gjort så många gången innan. Till slut har jag den i håven. Den går knappt in. Fisken är 60 cm lång och väger 2,5 kilo. Det är den största havsöring jag fångat. Äntligen har allt mitt nötande, mina timmar jag läst på och frågat ut gett resultat. Jag är fantastiskt nöjd över denna bedrift. Jag lyfter på hatten för fighten och spänningen. Detta är första fisken på väldigt länge som jag tar upp, så den ska avnjutas. Fisken hade 4st sillar i magen. Jag var övertygad om att den skulle yngel i magen, men ack va man kan förta sig.

Håll till godo.