5 juni 2015

Inväntad fisk

Jag har många platser som är olika bra beroende på väder, vind och årstid. Med tanke på hur mycket jag fiskat genom åren och även hur många långa pass jag har, så har jag lärt mig platserna och hur fisken beter sig just där. Åtminstone så tror jag det iallafall. På en av de här platserna har jag sett en fisk följa flera gånger men den har aldrig tagit. Detta är en typisk ståndplats med mycket småfisk och andra bytesdjur i rörelse. Fisken har visat sig ofta och jag har gjort flera försök med olika flugor och olika tekniker. Jag har dragit flugan 20cm från fisken utan att den har varit intresserad. Den har helt enkelt inte varit redo. Då gäller det att kunna gå därifrån och inte fiska där på ett tag och det är precis vad jag gjort. Många gånger och dagar. Jag har fått vänta in den och faktum är att en sådan fisk alltid väger mer då man verkligen fått kämpa för den. 

Igår så visste jag inte om jag skulle få kontakt med den igen (det vet man ju aldrig), men jag fiskade likväl på stället. Hade upp en mindre fisk tidigare på passet, som hade tagit på en svart zonker. Men som vanligt (denna delen av säsongen) så kändes passet trögt och faktiskt ganska tråkigt. Jag var återigen inställd på ett sämre fiske, dock ingen bomtur som jag haft dagen innan. 

Fiskade av en annan sträcka med noll kontakter och började så smått ta mig tillbaka till hotspoten. Tänkte att jag nog borde byta fluga, men det är inte heller helt trivialt när man fått på en viss färg innan. Men, jag kunde inte motstå bytet. Jag slängde på en kopparfärgad fluga (se nedan) som jag haft väldigt bra fiske med tidigare i år. 


Fiskade långsamt av platsen och tänkte att jag borde dra flugan lite långsammare över ståndplatsen. Då ser jag fisken, och den kommer i hög fart, tar flugan och vänder. Det enda jag behöver göra är att spänna upp linan. Den är på. Nu blir det åka av, för det är en stor och stark fisk. Den gör väldigt många rusningar och snart har jag all lina på rullen. Med tanke på gunget i spöet och trycket den skapar så förstår jag att det är lite vikt på fisken. 
Jag får lov att drilla den i ca 5 minuter innan den är trött nog att håvas. 

Det är en smällfet grann hane på 58cm. En riktig sommarfisk som ätit upp sig under många månader. Jag lyfter på hatten och tackar allra ödmjukast. Nu tar jag inte upp fler fiskar i år, för jag tycker att jag fått min kvot på ca 10. De flesta mellan 50-65. Om jag nu mot förmodan skulle få en större fisk än mitt personbästa. 



Tills nästa gång 

Jens



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar